Saknar smörpassningarna

”Hur lämnar man den man älskar, jag kommer aldrig att förstå”… idag spelade Sverige premiärmatch i VM, det var tomt utan dig Gunnel. Bland det sista du sa var ”det blir väl fotboll”, det var någon som frågade vad vi skulle göra en kväll förra sommaren. Du spelade själv fotboll i många år. Inte alla fotbollsnördar förunnat att vara tillsammans med en annan fotbollsnörd, du var som en boll i krysset även där. Du var lite som Andrea Pirlo för att fortsätta med fotbollsmetaforerna, du gillade Pirlos 70-talsfrilla och precis som han serverade sina lagkamrater på planen serverade du dina nära och kära i livet. Det var svårt att misslyckas med dig på planen. Lika viktig som Pirlo var för Pogba i Juventus var du för mig i livet.

Läser förresten just nu Fredrik Backmans uppföljare till boken Björnstad (som du förstås tipsade om), började igår och det är den första bok jag öppnat på snart ett år… ögonen har inte varit riktigt tillgängliga. Den har börjat bra, jag kommer nog att få problem med ögonen igen för det handlar mycket om smärta, sorg och saknad. Du följde Backmans blogg innan han blev känd och skickade ofta länkar till mig, du var också väldigt angelägen om att andra skulle läsa Björnstad. Att Backman var en favorit kommer inte att minska tårflödet när jag läser.

Bland annat beskrivs i uppföljaren den fysiska närheten mellan två människor som levt tillsammans länge, de där småsakerna som man inte tänker på. En lätt smekning när man möts i något av hemmets alla hörn, små kollisioner där man kärleksfullt passar på att röra vid den andre, små saker som man knappt minns för de var ständigt närvarande och en del av ens hela väsen… små saker som vi var bra på och som jag saknar något alldeles enormt, små saker som skapat slukhål i mitt liv.

Apropå böcker och små saker som var ständigt närvarande måste jag avsluta med din underbara och skarpa humor, när jag för länge sedan berättade att jag gjort en tio i topp-lista på böcker var din blixtsnabba kommentar ”har du läst så många?”… synd att inte alla kommentarer är dokumenterade, det hade blivit en bok som definitivt hamnat på min topplista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s